Artikel Samen – september 2023

Sint-Catharinacollege…

kleine school, fijne school!

De eerste schooldag: thema Disney

Het wordt stilaan een traditie: niet alleen met carnaval, maar ook op de eerste schooldag komen wij verkleed naar school. Vorig jaar groeide het idee reeds bij de leerkrachten om te werken rond thema Disney. En zo geschiedde: de juffen staken de koppen bij elkaar en werkten een toneeltje uit voor die eerste dag. Van Sneeuwwitje tot Doornroosje en van Elza tot Tinkerbell en Mary Poppins. Ze passeerden allemaal.
Maar ook de kinderen kwamen verkleed in de mooiste prinsessen of hun lievelingsdisneyfiguur. Ondanks de regen werd het toch een topdagje. Verkleed naar school komen, de vriendjes terug zien, een ijsje krijgen en de klas terug herontdekken. Die eerste dag vloog zo voorbij. We zijn klaar voor een nieuw schooljaar vol uitdagingen, maar zeker ook met feestjes. We zullen snel en veel moeten oefenen, want donderdag 12 oktober geven we het beste van onszelf tijdens het grootouderfeest in het Baljuwhuis.

KRULLENBOL bij de kleuters: wat is dat nu eigenlijk?

Krullenbol is een methode voorbereidend schrijven die de leerkracht bewustmaakt van het ontwikkelingsproces dat een kleuter doorloopt om tot schrijven te komen.

Een kind moet een ontwikkelingsproces doorlopen om tot schrijven te komen. Net als bij een boom is het belangrijk dat de wortels, de fundamenten, stevig verankerd zijn. En net omdat stevige wortels zo belangrijk zijn, leren we al schrijven in de 1e kleuterklas. We kozen bij Krullenbol niet voor de klassieke indeling (1e kleuterklas, 2e kleuterklas, 3e kleuterklas) maar voor leeftijdsgroepen: 3+, 4+ en 5+. Kinderen ontwikkelen zich niet even snel.

Krullenbol is veel meer dan wat krullen maken op een oefenblaadje. Krullenbol is plezier beleven, bewegen, ritmegevoel ontwikkelen, visuele vaardigheden trainen, handvaardigheid stimuleren, ruimtelijke begrippen leren hanteren en zoveel meer. Krullenbol is geen strakke methode die van begin tot einde moet gevolgd worden. Het is een bundeling van thematische activiteiten die inspelen op de verbeelding en de fantasie van jonge kinderen.

· In Krullenbol 3+ ligt de nadruk op groot motorische bewegingen en bewegingen met beide lichaamshelften. De kinderen werken meestal verticaal of rechtstaand aan tafel.

· In Krullenbol 4+ maken de kinderen kennis met de start-rust-stop vaardigheden. Kinderen leren nu de figuurmiddenlijn kruisen en kunnen een recht kruis op papier zetten. Er wordt nog hoofdzakelijk in de lucht en op grote schrijfoppervlakken gewerkt

· Schrijfpatronen vormen de rode draad doorheen Krullenbol 5+. Er wordt veel aandacht besteed aan de schrijfhouding. Patronen worden eerst groot motorisch geoefend aan de hand van liedjes en versjes.

BENT U GEÏNTERESSEERD IN ONZE SCHOOL ?
Neem dan zeker contact op: Directie: 0476/27 93 28

scholengroepb@sintcatharinacollege.be

https://galmaarden.sintcatharinacollege.be/

Belangrijke data:

grootouderfeest: 12/12/2023

eetfestijn: 20/01/2024