Sint-Catharinacollege… kleine school, fijne school! 

Kom dat zien, kom dat zien…….circus Talentini! 

Op donderdag 1 september namen we op onze kleine fijne school een knallende start in ware circusstijl. De speelplaats werd in een mum van tijd overspoeld met goochelaars, ballerina’s, clowns, gevaarlijke dieren en nog veel meer. Het leerkrachtenteam zorgde voor een heus spektakel in de voormiddag waardoor ook de nieuwe leerlingen zich meteen lieten meevoeren in het feestgedruis. 

In de namiddag stonden er nog enkele circusworkshops op de planning. De leerlingen leerden goochelen en balanceren, creëerden grote zeepbellen en sommigen waagden zich aan het bouwen van een mensenpiramide. Na de workshops kwam de ijsjeskar onze speelplaats opgereden. De dag vloog voorbij, groot en klein waren klaar voor een prachtig nieuw schooljaar! 

Graadsklassen 

Onze school biedt de leerlingen kleine hechte groepjes waar de nadruk ligt op ontplooiing op eigen tempo, coöperatief leren en maximum aan spreekkansen. In kleine groepjes durven leerlingen zichzelf zijn en komen eventuele struikelblokken sneller aan het licht waardoor er optimaal kan ingespeeld worden op de noden van elk kind. Kleine klasgroepen aanbieden, betekent dat het onderwijs in onze school wordt aangeboden onder de vorm van “graadsklassen”. De leerlingen van twee leeftijdsgroepen zitten samen in de klas per graad. Hoewel het voor de leerkrachten veel organisatie vergt, heeft het voor de leerlingen tal van voordelen. De leerlingen worden reeds vroeg aangespoord om zelfstandig aan het werk te gaan waardoor de metacognitieve vaardigheden dagelijks worden getraind. De leerlingen en leerkrachten leren elkaar gedurende twee schooljaren goed kennen waardoor hun band sterker is en die hechting dagelijks een veilig nest biedt. De leerlingen genieten van de structuur in de klas en kunnen beter inschatten wat de leerkracht van hem of haar verwacht. Ook op gebied van differentiatie biedt een graadsklas tal van mogelijkheden. Sterkere leerlingen kunnen leerstof oppikken van de oudere leerlingen. Leerlingen die nood hebben aan extra herhaling volgen de leerstof van de jongere leerlingen nog mee. Er wordt dagelijks gewerkt in de zone van de naaste ontwikkeling van elk kind. Kom vrijblijvend een kijkje nemen op de opendeurdag om zelf te ontdekken hoe we de graadsklassen organiseren op onze school.  

Kangoeroeklas 

Gezien de school differentiatie hoog in het vaandel draagt, worden er extra uitdagingen voorzien voor de leerlingen die daar nood aan hebben. Wekelijks worden er extra activiteiten georganiseerd in de kangoeroeklas. De leerlingen krijgen op die manier maximaal de kans om ervaringen op te doen met ontwikkelingsgelijken.  

Herinnering: 

-18/10: grootouderfeest @Baljuwhuis 

-16/12: kerstmarkt