Sint-Catharinacollege…

kleine school, fijne school!

MAMA-DAG
Na twee jaar waarin we amper op uitstap mochten gaan, konden we eindelijk voor onze kleuters én hun mama’s nog eens een heuse mama-dag organiseren! Op maandag 2 mei vertrokken we met onze kleuters en hun lieve mama’s richting Jungle City te Doornik. De mama’s carpoolden met elkaar, zo beperkten we het aantal rijdende auto’s en konden ze onderweg al een gezellig babbeltje doen met elkaar.

Bij aankomst kregen we te horen dat we die dag het park voor ons alleen hadden. Wat een luxe was dat zeg! We gingen van de ene attractie naar de andere en moesten nergens aanschuiven! ’s Middags aten we onze picknick op het terras. En in de namiddag konden de kinderen naar hartenlust springen op de reuzespringkastelen en spelen in de grote zandbak. Als slot aten we nog een heerlijk ijsje.

Moe maar voldaan keerden we terug naar huis. We beleefden een hele leuke dag en zagen alleen maar stralende gezichtjes. Op naar de papa-dag!

Ervaringsgericht onderwijs in onze kleuterklassen

In de 1e kleuterklas leerden ze in het begin van dit schooljaar over rupsen en vlinders. De peuters worden er namelijk voorgesteld als rupsjes, de 1e kleuterklassers als vlinders.

Zij kregen 4 rupsen in een kweekbak in de klas. Elke dag kregen deze rupsjes vers eten, waardoor ze van piepkleine, amper zichtbare rupsjes, uitgroeiden tot dikke, vette rupsen. En plots zaten die 4 rupsen wel heel stil… om enkele uren erna een cocon rond zich gemaakt te hebben. Deze werden nu zorgvuldig door de juf bewaard tijdens de winter. Bij het begin van de lente, stond de kweekbak opnieuw in onze klas. Nu was het wachten geblazen… Na de paasvakantie was het eindelijk zover, één voor één kwamen de vlinders uit hun cocons gekropen. Wat een ervaring!! Vier prachtige koninginnenpages herwonnen hun vrijheid voor het oog van tientallen verwonderde kinderen én juffen.

En we krijgen er maar niet genoeg van. Na deze prachtige metamorfoses, zijn we nu ook in verwonderde afwachting van het zien veranderen van dikkopjes in kikkers. De Marke, dichtbij onze school, leent zich hier prima toe!! Wat een pracht biedt de natuur rond onze school aan onze kinderen. Hier kunnen wij, als leerkrachten en ouders, alleen maar blij om zijn.

Ook in de 2e en 3e kleuterklas brachten ze de natuur in de klas, nadat ze op een ochtend, aan de tuindeur, bezoek hadden van een huisjesslak. Die kreeg de naam ‘Maliemalak’.  Ze maakten instant een slakkenhotel. Ze observeerden de slakken, lieten ze sporen maken op zwart papier en hielden er zelfs een slakkenrace mee.

Op het einde van de week lieten ze de slakken terug vrij, maar niet in onze kleutertuin want daar hadden ze net zonnebloemen geplant, iets waar de slakken wel heel erg dol op zijn. 😉

BENT U GEÏNTERESSEERD IN ONZE SCHOOL ?
Neem dan zeker contact op: Directie: 0476/27 93 28

scholengroepb@sintcatharinacollege.be

http://galmaarden.sintcatharinacollege.be/wordpress/